Yhteiskuntien kehityksen ja ihmisten toiminnan tulee sovittautua luonnon kantokykyyn.
Ajankohtaista on ilmastonmuutoksen ehkäiseminen ja sen myötä muuttuviin elinoloihin sopeutuminen. Teknologinen kehitys on luonut edellytykset kestävän murroksen toteuttamiseksi. Nyt on luotava yhteiskunnallisia ratkaisuja kehityksen turvaamiseksi.
Tavoitteena reilu murros
Luotamme suomalaisen yhteiskunnan uudistuskykyyn. Reilu murros edellyttää uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja. Tässä meidän suosituksemme ilmastopolitiikkaan:
A: Ilmastopolitiikka kohdistetaan merkittäviin kasvihuonekaasu-päästöihin
Edessä on radikaali yhteiskunnallinen murros. Ilmastotoimien tulee olla oikeudenmukaisia ja kohdistua päästöjen kannalta keskeisiin kohteisiin. Murrosjohtaminen on demokratian puolustamista ja hyvinvointivaltiokertomuksen jatkamista.
Suositus
Kansallinen ohjelma pitkäntähtäimen tavoitteiden asettamiseksi ja uskottavan toiminnan edistämiseksi ilmastopolitiikassa. Ohjelma tulee sitoa julkisen talouden ohjaukseen sekä tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen.
B: Ilmastopolitiikan tavoitteeksi demokraattisen hyvinvointivaltion turvaaminen
Ilmaston lämpenemisen vaikutukset ja siihen liittyvät politiikkatoimet kohdentuvat eri tavoin yksittäisten ihmisten, toimialojen ja alueiden kesken paikallisesti, kansallisesti ja globaalisti. Muutos on syytä ymmärtää työn, talouden ja elämäntavan murroksena. Reilu murros pyrkii välttämään kielteisten vaikutusten kasautumista ja luomaan myönteisiä vaikutuksia.
Suositus
Ilmastopolitiikkatoimien ja ilmastonmuutoksen kohdentumista on arvioitava huomioiden yhteiskunnallista eriarvoisuutta tuottavat rakenteet: maantieteelliset, aluetaloudelliset ja väestöryhmien väliset erot. 75% työllisyysasteen tavoittelu tulee yhdistää reilun murroksen toimeenpanoon.
C: Murroskyvykkyyttä lisätään yksilöiden ja yhteisöjen toimintakykyä tukemalla
Yhteiskuntapolitiikan tulee vahvistaa aktiivista kansalaisuutta murrokseen osallistumiseksi ja siihen vaikuttamiseksi. Olennaista on huomioida yksilöiden, yhteisöjen ja yritysten mahdollisuudet edistää tavoitteitaan, investoida rahallisia varoja ja hankkia osaamista yhteiskunnallisen murroksen toteuttamiseksi.
Suositus
Kaikkien politiikkasektoreiden tulee tunnistaa millaisia kykyjä yksilöt ja yhteisöt tarvitsevat murrokseen osallistumiseksi ja luoda koulutuksen malleja murroskyvykkyyksien vahvistamiseksi.
Erilaisten toimijoiden kanssa järjestetyt dialogiset murroskeskustelut mahdollistavat murroksen tarpeen, tavoitteiden ja etenemisen käsittelyn yhteisesti ja avoimesti.
D: Uusi teknologia hyödyttämään kaikkia
Markkinaperusteinen teknologinen murros on luonteeltaan eriarvoistavaa. Markkinat tuottavat ratkaisuja maksukykyisten ryhmien tarpeisiin ja luovat heille kyvykkyyttä toimia murroksen ajureina. Reilussa murroksessa kaikki pääsevät hyödyntämään uuden teknologian mahdollisuuksia.
Suositus
Tarvitaan oikeudenmukaisuutta tukevaa innovaatiopolitiikkaa esimerkiksi lähiöiden korjausrakentamisen ja haja-asutusalueiden kestävien liikenneratkaisujen kehittämiseksi.
Valtion ja kuntien hankinnoissa ja kehittämisohjelmissa tulee yhdistää ympäristölliset ja sosiaaliset näkökohdat teknologiseen uudistamiseen.